ponedeljek, 3. februar 2014

Charli Chaplin in film Veliki diktator (1940)

Charli Chaplin je umrl za božič leta 1977. S svojim delom je razsvetljeval in spravljal v dobro voljo skoraj cel svet, in še vedno ga. Ravno okoli božiča so na slovenski TV vrteli njegov, tako pomemben, vendar v tistem času preslišan film: Veliki diktator.
Ne preslišimo ga ponovno!

Tu je zanimiva interpretacija govora na koncu filma:




Tu je prevod govora, ki ga ima kot diktator na koncu filma, za vse tiste, ki ne razumete angleščine:
 "Žal mi je, vendar nočem biti vladar. Nikogar nočem okupirati, nikomur nočem vladati. Če bi lahko, bi vsem pomagal: Judu, Nejudu, poganu, črncu, belcu. Ljudje si radi pomagamo. Ljudje smo takšni. Radi bi uživali v sreči drugih in ne v njihovi nesreči. Nočemo se sovražiti ali prezirati. Za vse je dovolj prostora in naša dobra mati Zemlja je polna bogastev in lahko nahrani vsakogar in zadosti vse naše potrebe. Lahko bi živeli svobodno in lepo, vendar ne znamo več.

Pohlep je zastrupil človeške duše, v svet je naselil sovraštvo in nas popeljal v bedo. Postali smo hitrejši, vendar smo se zaprli vase. Ob novih strojih in znanju smo še bolj pohlepni in brezobzirni. Bistri smo, vendar cinični, brezsrčni. Preveč razmišljamo in premalo čutimo. Bolj kot nove stroje potrebujemo človečnost, bolj kot pretkanost potrebujemo prijaznost in dobroto. Brez teh vrlin bomo živeli v nasilju. Izgubili bomo vse. Letalo in radio sta nas zbližala. Izumili smo ju, da bi nam bilo lepše, da bi ljudi združevala. Klic po bratstvu celemu svetu.

Cele sedaj moj glas sliši na milijone obupanih po svetu: žena, mož, malih otrok. To so žrtve sistema, ki može sili v trpinčenje in zapiranje nedolžnih ljudi.

Vsi, ki me lahko slišite, kličem: „Ne obupajte!“ Revščina, ki nas pesti, je le posledica pohlepa in zagrenjenost ljudi, ki se bojijo napredka. Sovraštvo bo minilo, diktatorji pomrli, ljudje bodo spet močni. Dokler bodo ljudje umirali, svoboda ne bo izginila.

Vojaki! Ne pokoravajte se nasilnežem, ki upravljajo vaša življenja, vam ukazujejo, z vami ravnajo kot z živino in z vami polnijo topove. Ne vdajajte se tem pošastim, mehaničnim ljudem, ki ne znajo razmišljati s srcem, ljudem z mehaničnimi umi in mehaničnimi srci. Niste stroji, niste živina! Ljudje ste. V svojih srcih imate ljubezen človečnosti. Ne sovražite! Sovražijo le tisti, ki niso ljubljeni in iskreni. Ne bojujte se za suženjstvo, bojujte se za svobodo. V Evangeliju po Luku piše: „Božje kraljestvo je v vas. Ni le v enem človeku.“ Ne v skupini ljudi, temveč v vseh ljudeh! V vas je! Vi – vi ljudstvo imate moč, da ustvarite stroje in srečo. Vi, ljudstvo lahko poskrbite za svobodno življenje, polno doživetij. Uporabimo svojo moč za pravo demokracijo! Združimo se,bojujmo se za nov, spodoben svet, v katerem bomo imeli delo, mladini pa dolgo prihodnost in varnost. S takimi obljubami so okrutneži prevzeli oblast. Vendar so nam lagali! Ne držijo obljub in jih tudi nikoli ne bodo. Diktatorji so osvobodili sebe, vendar so si podjarmili ljudi. Borimo se, da bomo uresničili obljube, borimo se, da osvobodimo svet, svet brez meja, da iztrebimo pohlep, sovraštvo in nestrpnost. Borimo se za svet razume, v katerem nas bosta znanost in napredek pripeljala do sreče.

Vojaki! Združimo se v imenu demokracije!

Hanah me slišiš? Kjerkoli si, ozri se navzgor. Oblaki se umikajo, posijalo je sonce. Spet bo postalo svetlo. Prihajamo v nov, prijaznejši svet. Ljudje bodo prerasli pohlep, sovraštvo in okrutnost. Ozri se k nebu, Hana. Človeška duša je dobila krila in končno poletela. Leti proti mavrici, proti luči upanja, v čudovito prihodnost, ki bo tvoja, moja, vseh ljudi.

Ozri se k nebu Han! Poglej gor!"
Charlie Chaplin v The Great Dictator (1940)

Ni komentarjev:

Objavite komentar