nedelja, 22. junij 2014

V spomin Christini Grof

Sporočam vam žalostno vest, da je prejšni teden v starosti 72 let preminula Christina Grof. Spominjali se je bomo predvsem po njeni izjemni človeški toplini, neverjetnemu pogumu in njenemu velikemu prispevku k razvoju transpersonalne misli.


Sama sem imela priložnost občudovati njeno odkritost in modrost, kako pretvoriti globoko osebno krizo v globoka spoznanja, ki so ji pomagala razširiti transpersonalno perspektivo. Govorila je o svojem boju z alkoholizmom, o njegovih pasteh kot tudi vrednosti duhovnega odkritja na tej poti, o njeni trdo prigarani zmagi duhovne zrelosti, ki ji je med drugim omogočila uvid globokega zavedanja, da smo le sami svoji zdravilci, da to niso in ne morejo biti neki zunani viri - niti zdravniki ali doktrina, niti učitelji ali guruji.


Njen prispevek k transpersonalnemu zavedanju je ogromen. S svojim možem, Stanislavom Grofom, je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja razvila izjemno metodo samoraziskovanja in samozdravljenja – Holotropno dihanje. V osemdesetih je ustanovila mednarodno mrežo za pomoč ljudem v duhovni stiski, če omenim le dva najbolj izstopajoča mejnika v njenem profesionalnem udejstvovanju.

Vendar, mislim in globoko verjamem, da je enako pomemben njen človeški prispevek. Christina je našla svetost v svetu okoli nje: „duhovnost“, je poudarjala „udejanjamo v vsakdanjem življenju“, in ne v nekih izjemnih dogodkih spremenjenih zavesti. Kar je govorila je tudi dosledno živela: najbolj globoke duhovne resnice dojemamo postopno, korak-po-koraku, čeprav jih prekinjajo boleči preizkusi in pretresljive krize. Dobro se je zavedala, da metafore, ki se pojavijo iz tega procesa, zlahka postanejo pasti – lahko jih vzamemo preveč dobesedno, ali jih dogmatiziramo, postavljamo višje kot metafore drugih, ali celo postanemo arogantni. "Kjer ni smisla za humor," je poudarila, »boste verjetno našli odvisnost.“ Prepustite se toku svojega življenja,“ je svetovala. Christinino sporočilo je bilo vedno o odkrivanju naše najgloblje in vedno razvijajoče se intuicije, ki vodi k nadaljnji duhovni rasti...

Mogoče je njena, tako nenadna in prezgodnja smrt še ena od priložnosti, da se ji poklonimo vsak s svojim iskrenim potovanjem in iskanjem. Še dolgo bomo želi sadove njenega tako avtentičnega, predanega in močnega iskanja Sebstva.

Christina, iz vsega srca, hvala ti,

Mojca Studen

Ni komentarjev:

Objavite komentar